RELOAD eShop - Rent and Buy

Post Detail

Η μεγάλη έλλειψη καρτών γραφικών για το 2020 (και το 2021)

Το οικιακό Gaming δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλές. – Δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει όταν είμαστε όλοι κολλημένοι στο σπίτι, λόγω μέτρων Lock-down.

Το PC gaming, ειδικότερα, έχει αναγεννηθεί. Η πλατφόρμα παιχνιδιών Steam έσπασε κάθε ρεκόρ για το 2020 – 21% περισσότερα παιχνίδια αγοράστηκαν και 50% περισσότερες παιγμένες ώρες.

Αλλά οι παίκτες αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα: οι κάρτες γραφικών, η καρδιά ενός υπολογιστή παιχνιδιών, είναι εξαιρετικά δύσκολο πλεόν να  αποκτηθούν.

Για μήνες, βλέπουμε τους παίκτες να ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν τις πολυπόθητες κάρτες, να κάνουν ουρές μπροστά από καταστήματα, να “ρίχνουν” ιστότοπους και πάνω απ’ όλα, να πληρώνουν εξαιρετικά διογκωμένες τιμές, στο κυνήγι για παιχνίδια υψηλού επιπέδου.

Ποιο είναι το πρόβλημα?

Ένας υπολογιστής γραφείου μπορεί να λειτουργεί πολύ καλά την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, αλλά αν θέλεις να κάνεις σοβαρό παιχνίδι, είναι απαραίτητη μια Gaming κάρτα γραφικών (GPU). Μπορεί να είναι το μισό ή και περισσότερο κόστος ενός Gaming υπολογιστή.

Η υψηλότερη ανάλυση και περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο – το κλειδί για εξαιρετικά ομαλό παιχνίδι – καθορίζονται από την ισχυρή GPU.

Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για παίκτες όπως η Leonora Tomlinson-Bennett, που εργάζεται στον κλάδο των παιχνιδιών και ασχολείται με το streaming.

Ήταν «ενθουσιασμένη» για την κυκλοφορία της νέας σειράς 3000 καρτών της Nvidia’a τον Σεπτέμβριο.

“Μέρος της δουλειάς μου είναι η δημιουργία περιεχομένου, οπότε θα μπω στο παιχνίδι και θα κάνω streaming – και προφανώς αν θέλω να το παρουσιάσω δημόσια, πρέπει να είναι το καλύτερο που μπορεί.”

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ζήτηση είναι τόσο υψηλή είναι ότι οι νέες κάρτες είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερες από πολλές απερχόμενες, με βελτιώσεις απόδοσης  50% έως 90% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Ταυτόχρονα, νέα παιχνίδια όπως το Cyberpunk 2077 γονατίζουν τις παλαιότερες κονσόλες και φτάνουν στα όρια τους τα παλαιότερα PC.

“Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα πάνω και η κάρτα γραφικών μου είναι πολύ ξεπερασμένη”, εξήγησε ο Leonora.Cyberpunk 2077 confirmed to fluctuate between 900p and 720p on the  PlayStation 4 as thousands of negative reviews roll in - NotebookCheck.net  News

Δεν μπόρεσε να βρει την κορυφαία κάρτα RTX 3080, που ήθελε και έπρεπε να προπληρώσει για μία μικρότερη RTX 3070 στην προπαραγγελία.

“Είμαι στη λίστα αναμονής. Νομίζω ότι έχω τον αριθμό 3.000 στην ουρά.”

Η έλλειψη κορυφώθηκε, επειδή πολλοί ήθελαν την RTX 3080, με τις τιμές ξεκινάνε από 850€. Ωστόσο, λόγω έλλειψης μερικοί πέρασαν στην ημι-επαγγελματική RTX 3090, με το υψηλό ποσό των 1.800€ , επειδή ήταν η μόνη διαθέσιμη high-end κάρτα.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη;

Δεν είναι ένας ο λόγος γι αυτήν την τεράστια ζήτηση.

Στις αρχές του περασμένου έτους (2020), η κινεζική παραγωγή περιορίστηκε προσωρινά, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Αργότερα, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις έπληξαν την αγορά ηλεκτρονικών. Η τιμή του Bitcoin ανέβηκε στα ύψη, μετά από την επένδυση 1,5 δις δολαρίων της TESLA στο Bitcoin. Πλέον η «εξόρυξη» – χρησιμοποιώντας νέες και ισχυρότερες GPU’s είναι πιο προσοδοφόρα.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μερικές αξιοσημείωτες σκηνές. Στις ΗΠΑ, όταν οι περιορισμοί covid ήταν ελαφρύτεροι, οι άνθρωποι περιμέναν υπομονετικά στην ουρά γύρω από το τετράγωνο σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών ή κατασκήνωσαν για μια νύχτα, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μία από τις μετρημένες στην χούφτα κάρτες που θα παραδίδονταν το πρωί. Τα καταστήματα λιανικής έδωσαν κουπόνια σε όσους βρίσκονταν στην κορυφή της ουράς, ενώ οι καιροσκόποι προσπάθησαν να αγοράσουν αυτές τις θέσεις στην ουρά – όχι τις κάρτες γραφικών – για εκατοντάδες δολάρια. Οι αγοραστές εντωμεταξύ δημιούργησαν “διαδικασίες κράτησης” της θέσης τους, για να μπορούν κάνουν διαλείμματα για τουαλέτα και φαγητό. Πάντως για τους περισσότερους ανθρώπους, η αγορά περιορισμένου αποθέματος στο διαδίκτυο ήταν η μόνη επιλογή.

Γίνεται καλύτερη η κατάσταση;

Οι δύο κύριοι κατασκευαστές καρτών γραφικών – Nvidia και AMD – δεν μπορούν να παραδώσουν προϊόντα αρκετά γρήγορα.

“Η ζήτηση Gaming GPU’s είναι εκτός προηγούμενου,” δήλωσε η επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Nvidia, Colette Kress κατά τη διάρκεια της CES. “Η συνολική μας ικανότητα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει”. Προειδοποίησε ότι η προσφορά “πιθανότατα θα παραμείνει μεγάλη καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.”

Παρόμοια ιστορία για την AMD, όπου CEO της εταιρείας Lisa Su είπε μετά από τις ανακοινώσεις της CES ότι οι ελλείψεις είναι αποτέλεσμα της ζήτησης “παρά ζήτημα κατασκευής”. “Δίνουμε επιπλέον χωρητικότητα στην παραγωγή”, είπε στον ιστότοπο Anandtech. Αλλά προειδοποίησε: “Θα χρειαστεί χρόνος για να καλύψουν την ζήτηση, θα υπάρξει δυσκολία στο πρώτο εξάμηνο του έτους”.

Επιπλέον, οι έμποροι λιανικής πώλησης προειδοποίησαν ότι τα αυτοματοποιημένα ρομπότ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αγοράζοντας κάρτες για καιροσκόπους μεσάζοντες, προτού να έχουν την ευκαιρία οι πραγματικοί καταναλωτές, οδηγώντας σε μαζικά διογκωμένες τιμές στο eBay και σε άλλους ιστότοπους.

Η έλευση της AMD RX 6700 XT δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι, αφού το launch στις 3 Μαρτίου περιλαμβάνει μόλις 100 reference units και 100 custom μοντέλα. Τέλος, η επένδυση $28 δισεκατομμυρίων της TSMC για επέκταση των εγκαταστάσεών της, θα χρειαστεί μήνες για να μεταφραστεί σε αποτελέσματα. 

Εν κατακλείδι, κατά τη διάρκεια των βασικών διαδικασιών του CES 2021, η AMD επαίνεσε πώς οι νέες κάρτες γραφικών της έδωσαν στην εταιρεία «ηγετική θέση στο υψηλότερο σημείο» και σημείωσε ότι «πολλοί παίκτες είναι ενθουσιασμένοι για τη σειρά Radeon RX 6000», ενώ η Nvidia αναγνώρισε ότι « Αυτά τα προϊόντα ήταν δύσκολο να βρεθούν και θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την υπομονή σας καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να καλύψουμε τη διαφορά. “

Υπομονή!!!

You may also like

Leave a reply